Android telefonunuza birinin, telefonunuzdaki işlemleri izlemelerini sağlayacak bir casus uygulama yüklemesinden mi şüpheleniyorsunuz? Son zamanlarda cihazınıda bazı değişiklikler mi fark ettiniz? Yaptıklarınızı izlemek için her şeyi yapmayı göze alabilecek kadar kıskanç bir eşe mi sahipsiniz? Eğer bu sorulardan en az birine “evet” cevabı veriyorsanız, bu yazı tam da size göre.
Android ve yeni cihazlar dünyasında teknolojiye çok yakın olmayan kişileri izlemek oldukça kolay hale geldi. Kullanılan casus uygulamar sayesinde hedef cihazın bütün kontrolünü ele alabilir (izinleri olmadan) ve cihazdaki bütün içeriklere kolayca erişebilirsiniz. Korkutucu, değil mi?
Bugün ki yazımızda da size Android telefonunuzda bir casus yazılım olup olmadığını anlamanın yollarını sizinle paylaşacağız. Yazının ikinci kısmında da bu tarz casus uygulamaları Android cihazınızdan nasıl kaldırabileceğinizi anlatacağız. Haydi başlayalım!
Birinci Kısım: Android Telefonunuzdaki Casus Yazılımları Bulmak
Eğer hangi casus uygulamanın kullanıldığını bilmiyorsanız, telefonunuzda bir casus uygulama olup olmadığını anlamak oldukça zor olabilir.
Kötü haber ise cihazınızda hangi casus uygulamanın olduğunu tam olarak söylemek oldukça zor hatta bazı durumlarda imkansızdır.
Bu uygulamalar genellikle oldukça iyi şekilde gizlenir ve varlıklarına dair hiçbir iz bırakmazlar.
Diğer yandan eğer Android cihazlar genellikle “temiz” olmadıkları sürece normalden biraz daha farklı davranabilirler. Eğer aşağıdaki semptomlardan birini fark ettiyseniz, telefonunuzda bir casus yazılım bulunma ihtimali yüksektir. Durum buysa da, yazımızın ikinci kısmında bahsettiğimiz adımlar sayesinde bu yazılımdan en kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Bataryanın Hızlı Bitmesi
Telefonunuzda arka planda gizlice çalışan casus uygulamalar genellikle bataryanın daha hızlı bitmesine sebep olur. Eğer telefonunuz kıskanç eşinizin yanında kaldıysa ve sonrasında da Android telefonunuzun bataryası hızlı şekilde tükenmeye başladıysa, bir şeyler dönüyor olabilir!
Telefonun bataryasının hızlı bitmesi aynı zamanda telefonunuzdaki bir uygulamanın(bir casus uygulama olması zorunlu değil) yanlış şekilde çalışmasından kaynaklanabilir, bu yüzden de öncelikle telefonunuzu kapatıp açabilir ve bataryanızı kontrol edebilirsiniz. Eğer batarya kullanımı normale dönmüyorsa telefonunuzda bir casus yazılım bulunuyor olabilir ya da bataryanızın değiştirilmesi gerekiyordur.
Yüksek Data Kullanımı
Telefonunuzda bir casus yazılım olduğunun göstergelerinden biri de data kullanımınızın yükselmesi olabilir. Data kullanımınızı kontrol etmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
-Ayarlar sekmesine gidin ve sonrasında da Data Kullanımı’nı seçin ve çıkan grafiği inceleyin. Son altı aylık bir bölümü kontrol etmenizi ve son zamanlarla bir karşılaşma yapmanızı önerebilirim. Data kullanımı önceye göre daha mı fazla?
-Aynı zamanda uygulama kullanımlarını da kontrol edebilirsiniz. Bir casus yazılım yüksek ihtimalle bu listede görünmeyecektir fakat herhangi bir anormallik için bu bölümü de kontrol etmeniz akıllıca olacaktır.
Garip Davranışlar
Eğer telefonunuz içeriğini birine göndermek için “arkaplanda” bir uygulama kullanıyorsa, bu bazen telefonun fazla yüklenmesine ve garip davranışlara sebep olabilir. Tabii ki profesyonel bir casus yazılımı görülmemek için telefonun çalışmasını etkilemez fakat istisnalar kaideyi bozmaz.
Basit bir casus yazılıma sahip olan bir Android telefonda şunlar görülebilir:
- Sık sık donar
- Komut almadan yeniden başlatılır
- Kendi kendine mesaj yollayabilir ya da alabilir(özellikle de garip karakterlere sahip mesajlar)
- Kendi kendine aramalar yapabilir
- Beklenmedik şekilde kapanabilir
- Gereksiz yere ışığı yanabilir.
Android Cihazınızda Root İşlemi Yapıldıysa
Bazı casus uygulamalar düzgün şekilde çalışmak için cihazda root işleminin yapılmasını gerektirebilir. Eğer telefonunuzda root işlemi yapılmadıysa(ya da root işleminin ne olduğunu dahi bilmiyorsanız), başka birinin bu işlemi yapıp yapmadığından emin olmak isteyebilirsiniz.
Telefonunuzda root işleminin yapılıp yapılmadığını Root Checker uygulamasıyla kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Tek yapmanız gereken Google Play’den bu uygulamayı indirmek ve Verify Root düğmesine basmak olacaktır. Aşağıda gördüğünüz sayfa sizin için iyi haber demektir(telefonunuzda bu işlemin yapılmadığı anlamına gelir).
Eğer “your android device has been rooted” gibi bir yazıyla karşılaşırsanız ve bu işlemi yapan siz değilseniz, bir problem olabilir. Bu durumda olabildiğince hızlı şekilde ikinci kısma geçmek isteyeceksiniz!
İkinci Kısım: Android Telefondan Casus Yazılımları Kaldırmak
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi genellikle yüksek teknolojik bir bilgiye sahip değilseniz ya da profesyonel yardımı almıyorsanız bir android telefonda casus yazılım olup olmadığını anlamak çok da kolay değildir.
Diğer yandan, eğer Android cihazınızı birinin izlediğini düşünüyorsanız, bu duruma oldukça kolay şekilde son verebilirsiniz(hangi casus yazılımın kullanıldığını bilmeniz gerekmez).
Android cihazınızdan casus uygulamaları kaldırmak için yapmanız gerekenlerin listesi:
Cihazınızın İnternet Bağlantısını Kesin
Birinin cihazınızı izlediğine dair bir şüpheniz varsa ilk yapmanız gereken şey cihazınızın internet bağlantısını kesmek olmalıdır. Cihazınızın Wi-Fi ve mobil verisinin kapalı olduğundan emin olun. Hatta cihazınızın tamamen offline olduğundan emin olmak için uçak modunu da kullanabilirsiniz!
Cihazınızın internet bağlantısını kestikten sonra cihazınız datanızı göndermeyi kesecektir(internet bağlantısı tekrar sağlanana kadar). Cihazınız offline’ken (kısa süreli korumadayken) aşağıdaki daha ciddi adımları uygulamaya başlayabilirsiniz.
Telefonu Fabrika Ayarlarına Döndürmek
Birinin Android cihazını izlediğini düşünen kişilere önerebileceğimiz en etkili metod bu olabilir. Cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmek, cihazınızı yepyeni ve temiz bir hale getirmek ve yalnızca cihazın üreticisi tarafından sağlanan uygulamalara sahip bir cihazla tekrar başlamak anlamına gelir.
Fabrika ayarlarına dönmek cihazınızda bulunma ihtimali olan casus uygulamaların hepsini temizler. Tabii fabrika ayarlarına dönmenin cihazınızdaki bütün datayı temizleyeceğini de unutmamalısınız(fotoğraflar, mesajlar ve hesaplar) bu yüzden de öncesinde bir yedekleme yapmanız gerekebilir(fakar uygulamaların yedeklemesini yapmamalısınız).
Cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmek için Ayarlar kısmına girmeli ve burada yedekle kısmına girip Fabrika Ayalarını Geri Yükleme seçeneğini seçmelisiniz.
Android’inizi Güncelleyin
Bazı durumlarda Android işletim sisteminizi güncellemek casus yazılımlardan kurtulmanız için yeterli olabilir. Fakat bu adımın daha etkili olmasını sağlamak için de öncelikle fabrika ayarlarına dönüp sonrasında işletim sisteminizi güncellemek daha iyi olacaktır.
Cihazınıza Bilginiz Dışında Root İşlemi Yapıldıysa Bu İşlemi Geri Alın
Eğer cihazınıza bilginiz ve rızanız dışında root işlemi yapıldıysa bu durumda root işlemini geri almalısınız. Şanslısınız ki bunun için tek bir tuş ile birlikte cihazınızdaki root işlemini kaldırmanızı sağlayacak KingoRoot isminde harika bir uygulama mevcut.
Aşağıdaki talimatlarda bu uygulamayı kullanarak cihazınızdan root işlemini nasıl kaldıracağınızı bulabilirsiniz.
Cihazınıza Anti-Casus Uygulamalar İndirin
Android cihazınızı temizledikten sonra, cihazınızda bir daha aynı işlemlerin yapılmaması için cihazınızı korumak iyi bir adım olacaktır. Bu konudaki ilk adımınız bir anti-casus yazılım kullanmak olabilir. İşte size önerimiz:
- Anti-Spy Mobile Free uygulamasını indirin ve kurun
- Cihazınızı tarayın. Sonuçları inceleyin ve gerekli işlemleri yapın.
Cihazınızı Satın Ve Yeni Bir Cihaz Satın Alın
Her ne kadar yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra cihazınızın herhangi bir şekilde izlenmediğinden emin olabilecek olsanız da, eğer sonuçlarınızın %100 olmasını istiyorsanız eski cihazınızı satabilir ve yeni bir cihaz satın alabilirsiniz.
Bütün Hesaplarınızda İki Adımla Doğrulama Kullanın
Bir kez cihazınızı casus uygulamalardan korumaya başladığınız zaman, sonrasında da diğer hesaplarınızı korumanız gerekecektir (e-mailiniz ve diğer sosyal medya hesaplarınız). Bu durumda kullanacağınız en iyi seçenek iki adımla doğrulama kullanmak oalcaktır, bu sayede rızanız olmadan kimse sizin hesaplarınıza erişim sağlayamaz.
Bu sayede hesaplarınıza giriş yapmak isteyen kişiler öncesinde her seferinde farklı şekilde sağlanan bir SMS kodu kullanmak durumunda kalacaklar. Bu yüzden de Google ve Facebook hesaplarınızda iki adımla doğrulama kullanmak kesinlikle yapmanız gereken bir şeydir!
Android cihazınızdan casus uygulamaları doğru şekilde kaldırabildiniz mi? Şimdi cihazınız çalışması gerektiği şekilde mi çalışıyor? Haberiniz dışında telefonunuza kurulan ve arka planda çalışmaya devam eden casus uygulamayı buldunuz mu? Aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Güvenilir Bir Vpn Kullanın
Bu konuda kullanışlı olacak bir diğer ipucu da iyi bir VPN servisi kullanmak olacaktır. VPN uygulamalar ve yazılımlar birçok konuda iyi olabilir fakat asıl görevleri datanızın ve cihazınızın içeriğinin üçüncü kişilerle paylaşılmasını ya da başkaları tarafından görüntülenmesini engellemektir(mesela servis sağlayıcınız).
Piyasada birçok farklı VPN servisi mevcut fakat muhtemelen bulabilecekleriniz içinde en iyilerinden biri NordVPN olacaktır. Bu uygulama en iyi şifreleme yöntemleriyle çalışır ve bu sayede de size maksimum güvenlik sağlar.